100 % VLNA alebo FILC, iným názvom PLSŤ

100% VLNA. Často dostávame otázku či je filc prírodný a aký je rozdiel medzi filcom a plsťou. 

Filc alebo plsť je netkaná textília vytvorená z prírodného ovčieho rúna otlačením až ubitím za mokra, niekedy aj za tepla, parou. Alebo sa vytvorí pichaním ihiel za sucha. Vlákna sa prepletú do seba tak silno, že vznikne nesmierne pevný materiál. Filc sa dá vyrábať ručne aj strojovo. Na Slovensku jestvujú dve firmy na výrobu filcu, a využíva sa najmä v priemysle. Vyrábajú filc z 100% ovčej vlny aj syntetický filc. Plsť je ekologický materiál len ak je z prírodnej vlny z oviec. Tašky na našom e-shope www.sona-design.sk sú vyrobené z ekologického 100% vlneného filcu, vyrobeného na Slovensku.

Filc má vynikajúcu vlastnosť: odpudzuje vodu. Ak nalejete na filc vodu, nevpije sa ale skotúľa, odpudzuje aj bežnú špinu.

V skratke z histórie:

najstaršie dôkazy o plsti sú z bronzovej doby II. (2600 p. n. l.)15. Pri vykopávkach v Käwrigule, mongolskej autonómnej oblasti Bayingolin v západnej Číne, ktorú prevažne obývajú Ujguri, boli nájdené plstené klobúky z obdobia okolo roku 1800 p. n. l. V staroveku už v klasickom období boli dobre známe plstené materiály, o čom svedčia viaceré zmienky v literatúre Grékov a Rimanov a dielne na výrobu plsti objavené v Pompejach. Mongoli a Tibeťania boli v Ázii považovaní za majstrov plstenia.

Na našom území sa v ľudových odevoch a v tradičnom slovenskom remesle plsť – filc používali od nepamäti. Máme bohatú tradíciu využívania tohoto znovuobjaveného materiálu. Vyskytuje sa tu rovnako dlho ako sa tu pestujú ovce a využíva sa ich ostrihaná srsť na výrobu vlny - priadze a plste – netkaného textilného materiálu. OBJAVTE UŽ DÁVNO OBJAVENÚ PLSŤ A JEJ DOKONALÉ VLASTNOSTI: PEVNOSŤ,ODOLNOSŤ VOČI ŠPINE A VODE, KRÁSNE FARBY.