TEXTILNÝ DIZAJN - slovenské dizajnérske značky

Slovenské dizajnérske značky

Rok slovenského dizajnu je teraz v tomto roku 2021. Chceli by sme vás upozorniť na jedinečnú výstavu, ktorá mapuje slovenské značky v oblasti profesionálneho dizajnu a verejnosti ich predstavuje v priestoroch Galérie X. Výstava odkrýva vznik značiek, ich koncepciu, spôsob reklamy a fungovania na trhu. Súčasťou výstavy sú video rozhovory z pracovného prostredia jednotlivých  autorov / značiek. Ich autorka je Vladimíra Hradecká. Kurátorky výstavy a autorky koncepcie sú Michaela Bednárová a Silvia Fedorová. 

Prvé značky v oblasti textilu sa začali objavovať po roku 2000, kedy vstúpili do praxe prví absolventi dizajnérskych oddelení vysokých škôl výtvarného zamerania. Prevažne vtedy išlo o potlač tričiek a nákupných tašiek z dielní grafických dizajnérov. Postupne zakladali svoje značky aj absolventi textilného a odevného dizajnu. Ich štart nebol ľahký, trh nebol dostatočne saturovaný známymi zahraničnými značkami. Škola v tých rokoch neposkytovala výučbu marketingu, každý sa musel učiť systémom pokus-omyl.

Galéria X s mnohými značkami dlhodobo spolupracuje a oslovila aj najmladšiu generáciu, ktorá práve svoje miesto na trhu hľadá. Spomínané krátke videá, ktoré predstavia danú značku a autora alebo kolektív autorov, ktorí za značkou stoja, ako aj ich najznámejšie produkty budú dostupné aj na YouTube. Výstavný projekt predstaví 11 značiek: ALATE, BIANKIdesign, MARCEL HOLUBEC W., MODROTLAČ RABADA, PUOJD, PART, ĽUBICAPONCIK, SONA-DESIGN, TEXTILE STUDIO JS, VONKOMER, ZMATEK.com

 

Výstava je príspevkom Galérie X k Roku slovenského dizajnu.

 Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 www.facebook.com/galeriax